Ahogy vesszük föl apránként a hosszú évek alatt szórakozásból lefordított lantdalokat, s ehhez kották és adattárolók közt kutakodom, előkerülnek az évtizedek alatt valahogy épen maradt winchestereken egyéb régi házi felvételek is. Koós Tamás barátom (születésnapi dal) rávett, hogy osszam meg ezeket is, ha már előkerültek. Én youtube-ra szavaztam, ő videó készítésbe szállt be.

Pilgrim, Domján GáborTramp on the street, Domján GáborPéldául itt a Pilgrim of Sorrow című spirituálé fordítása, 20-30 évvel ezelőtti felvételen.

És itt van – az először szintén Joan Baeztől hallott – Tramp on the street és a Hollowed Be Thy Name (Miatyánk) című dal, amit huszonegy-két évesen fordítottam le, aztán egy mostanában (2020) pendrive-on talált angol ballada – Geordie – felvétele is.

 

Vagy egy hajdan nászajándéknak szánt dal fölelevenítése: Szerfölötte nagy titok, meg most (2019), negyven évvel később, ugyancsak neki, hatvanadik születésnapjára ajándékul készült feldolgozás: Ofélia dala Shakespeare Hamletjéből. A legújabb projekt (2019 november): Tamás barátom kérésére egy megzenésített József Attila vers: Szegénység szennylepleiben (Smá Jiszróel).

És még egy angolul meghagyott feldolgozás is, a Rolling Stones Paint it black-je. Ennek a felvételnek története van. Gyuri bácsi halálakor, fia – Gyuri vejem – megkért, hogy a temetésen ezt játsszam el. A Rolling Stones, és főleg ez a szám volt Gyuri bácsi kedvence. Bécsbe is kimentek még hajdan együtt az „átkosban” egy koncertre. Gitárral a kézben üvöltöttem bele a mikrofonba a Duna partján, míg a család szórta a vízbe a hamvakat, hajították utána a vörös és fehér virágokat a kemény ellenszélbe. És hömpölygött a széles Duna piszkosan, fényesen. Halott, színes virágok feküdtek el a hátán, ringtak, távolodtak csendesen.

 

elválasztó üres kotta

FONTOS HÍR KÓNYA ISTVÁN LANTMŰVÉSZTŐL:

Kedves Barátaim, Ismerőseim!

Örömmel értesítek mindenkit, hogy 2020 szeptemberétől indul a lant oktatása a Budapesti Szabolcsi Bence Zeneiskolában.

20 év után zöld utat kapott ez a hangszer!

Ahhoz, hogy a lant visszanyerje azt a tekintélyét, amit Magyarországon birtokolt a 17. századig a hangszerek között, és a mai hazai zenei életben a méltó helyére kerüljön, alapfeltétel, hogy a Kárpát-medencében legalább egy iskolában elinduljon intézményes keretek között a lantok oktatása. Ez most valóra vált.

A részleteket itt találni: www.lant.hu/hu/lant-oktatas

Kérem, hogy minél több irányba terjesszétek a hírt és osszátok meg a levelet!

Köszönettel,

Kónya István

(www.lant.hu )

***

meghívó: Kónya istván: 3 könyvA szombathelyi B.K.L. Kiadó tisztelettel meghívja Önt
Kónya István 3 könyvének
Lantkönyv (A lant vándorútja Európában)
Reneszánszlant metodika
Reneszánszlant antológia
bemutatójára.

A könyveket bemutatja: Lantos Szabó István
Közreműködik: Bognár Szilvia és Tóth Emese (ének), Kónya István (lantok)

A Lantkönyv a pengetős hangszerek európai történetét tekinti át az ókori görögöktől napjainkig, fő gerincét az európai lantok története teszi ki, de érdemben foglalkozik a magyar nyelvterület lanttörténetčvel is. A kiadványban látható lantábrázolások (korabeli metszetek, festmények, szobrok) az egyetemes művészettörténet kiemelkedő alkotásai mellett nagyjából felõlelik a Kárpát-medencében található anyagot, tehát múzeumaink gyűjteményeinek ritkán látott darabjait is népszerűsítik egyúttal.

Időpont: 2014. december 2. ı8.00 óra

Helyszín: Szabolcsi Bence Zeneiskola, Szabolcsi Bence Terem

Budapest, V. kerulet, Vármegye utca 9.

A könyvek a bemutatón kedvezményesen megvásárolhatóak.