Ahogy vesszük föl apránként a hosszú évek alatt szórakozásból lefordított lantdalokat, s ehhez kották és adattárolók közt kutakodom, előkerülnek az évtizedek alatt valahogy épen maradt winchestereken egyéb régi házi felvételek is. Koós Tamás barátom (születésnapi dal) rávett, hogy osszam meg ezeket is, ha már előkerültek. Én youtube-ra szavaztam, ő videó készítésbe szállt be.

Pilgrim, Domján GáborTramp on the street, Domján GáborPéldául itt a Pilgrim of Sorrow című spirituálé fordítása, 20-30 évvel ezelőtti felvételen.

És itt van – az először szintén Joan Baeztől hallott – Tramp on the street és a Hollowed Be Thy Name (Miatyánk) című dal, amit huszonegy-két évesen fordítottam le, aztán egy mostanában (2020) pendrive-on talált angol ballada – Geordie – felvétele is.

 

Valamint egy hajdan nászajándéknak szánt dal fölelevenítése: Szerfölötte nagy titok. Továbbá Tamás barátom kérésére megzenésítettem egy József Attila verset: Szegénység szennylepleiben (Smá Jiszróel).

És még egy angolul meghagyott feldolgozás is, a Rolling Stones Paint it black-je. Ennek a felvételnek története van. Gyuri bácsi halálakor, fia – Gyuri vejem – megkért, hogy a temetésen ezt játsszam el. A Rolling Stones, és főleg ez a szám volt Gyuri bácsi kedvence. Bécsbe is kimentek még hajdan együtt az „átkosban” egy koncertre. Gitárral a kézben üvöltöttem bele a mikrofonba a Duna partján, míg a család szórta a vízbe a hamvakat, hajították utána a vörös és fehér virágokat a kemény ellenszélbe. És hömpölygött a széles Duna piszkosan, fényesen. Halott, színes virágok feküdtek el a hátán, ringtak, távolodtak csendesen.

 

elválasztó üres kotta

FONTOS HÍR KÓNYA ISTVÁN LANTMŰVÉSZTŐL:

Kedves Kollégák!

Örömmel tudatom, hogy az ÚR 2022. esztedejének Kisasszony Havában a LANT is bekerült a hivatalosan tanítható/ tanulható hangszerek közé, egyenrangú instrumentumként a magyar zeneoktatásba. Immár minden adott a lant stúdiumához: tankönyv, szakkönyvek, hangszer, intézmény, érdeklődésés hivatalos lant-tanmenet is, ami az  Oktatási Hivatal oldalán olvasható.

Több mint negyedszázada lobbizom érte, és ezen a hosszú úton sokan bíztattak, támogattak, segítettek, ki, hogyan s hol tudott. Hálás köszönet mindenkinek, akik mellettem maradtak.

Hamar megtelt az első LANT OSZTÁLY, ami az V. kerületi Szabolcsi Bence Zeneiskolában, Kárpát-medence jelenlegi lant-központjában indul 2022 szeptember havában.

Kérnélek Bennetket, – ha úgy érzitek- ahol tudjátok, Ti is osszátok tovább az információt, hogy minél több helyre eljusson az országba a hír azokhoz, akiket érdekelhetne.

Üdvözlettel,

Kónya István

(www.lant.hu)

Kónya István: Lantkönyb

***